Zašto je za muško zdravlje važno piti čaj?

Redoviti pregledi, zdrava prehrana i fizičke aktivnosti uvelike pridonose muškom zdravlju. Neophodno je piti i dovoljne količine čaja koje pozitivno utječu na zdravlje prostate. Znate li koji čajevi najviše pomažu? Statistike ne idu prilog muškarcima – naime gotovo svaki muškarac stariji od 45 godina bolovao je od nekog oblika bolesti prostate. Nažalost, s problemima s prostatom sve češće se susreću i muškarci mlađi od 40 godina.

Brojni čajevi, koje bi muškarci trebali konzumirati, bogati su antioksidantima. Oni imaju pozitivan učinak na prostatu, a istraživanja su pokazala kako pojedini čajevi čak pomažu u prevenciji raka prostate. Općenito, potrebno je voditi evidenciju da se tijekom dana unese potrebna količina tekućine. Svakako trebate izbjegavati gazirana pića i sokove bogate šećerom, pretjerani unos kofeina, koji može iritirati prostatu (to se odnosi i na čajeve koji sadrže kofein), a povećati unos onih dobrih čajeva i vode općenito.

Koje čajeve piti za muško zdravlje?

Čaj od vrbovice za zdravlje prostate

Čaj od vrbovice ili svilovine je od davnina poznat kao narodni lijek za prostatu i općenito zdravlje mjehura i mokraćnih kanala. Bogat je antioksidantima koji su neophodni u borbi protiv slobodnih radikala te tako pomažu u sprječavanju nastanka kancerogenih stanica i usporavaju razvoj karcinoma. Ovaj čaj je posebno učinkovit za liječenje prostatitisa, ali ublažava i bakterijske upale bubrega u kanalima, učinkovito djeluje na krv u urinu i kod slučajeva krvarenja iz debelog crijeva, proljeva i iritacije crijeva.

Zeleni čaj za zdravlje prostate

Zeleni čaj je poznat po tome što je bogat antioksidantima i ima antibakterijska svojstva, a posebno se preporučuje kod osoba koje imaju problema s urinarnim traktom. Brojna istraživanja su pokazala kako je zeleni čaj odličan za suzbijanje raka prostate jer utječe na suzbijanje kancerogenih stanica.

Čaj hibiskusa za zdravlje prostate

Čaj hibiskusa je poznat po svom pozitivnom učinku na krvni tlak, ali važan je za muško zdravlje jer sadrži i antikancerogena svojstva te se zbog toga preporučuje oboljelima od karcinoma prostate.

Čaj od brusnice za zdravlje prostate

Poznato je kako se brusnica koristi za prevenciju i liječenje bolesti urinarnog trakta, ali pomaže i za ublažavanja raznih problema s prostatom. Kao i kod prethodno spomenutih vrsta čajeva, i čaj od brusnice sadrži antikancerogena svojstva.

Uvin čaj za zdravlje prostate

Definitivno na popisu čajeva, koji pozitivno djeluju na zdravlje prostate, jest i poznati uvin čaj koji je prirodno sredstvo koje pomaže kod upale prostate. On je isto izvrstan odabir ako patite od učestalog mokrenja, imate problema s mlazom ili početkom samog mokrenja.

Foto: 123RF