Važnost cinka za muško zdravlje

Cink je poznat kao glavni saveznik vašeg imuniteta, a kako ima antibakterijski i antivirusni učinak glavni je borac protiv gripe, prehlade i herpesa. Otkrivamo vam važnost cinka za muško zdravlje.

Koliko je cink bitan za muško zdravlje?

Upravo cink je odlučujući faktor za kvalitetu sperme, a istraživanja su pokazala da niske koncentracije cinka znatno utječu na kvalitetu spermija. Istraživanja su također potvrdila da povećanim unosom cinka može pojačati pokretljivost i sami broj spermija.

Cink utječe pozitivno i na samo zdravlje prostate, a manjak cinka rezultira povećani rizik od karcinoma prostate. Naime, većina malignih stanja prostate je uzrokovano niskim razinama cinka. On povećava proizvodnju testosterona, a on pak pomaže povećati muški libido, pokretljivost i broj spermija.

Koji su simptomi nedostatka cinka?

Brojni su simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka u organizmu. Najčešće naša kosa postaje beživotna, a nokti budu lomljivi i na njima su vidljive bijele mrlje. Nedostatak cinka utječe i na naš probavni trakt. Možemo dobiti proljev, imati oslabljeni osjet mirisa i okusa, izgubiti apetit i gubiti na težini. Posebno je uočljiv nedostatak cinka kad je zdravlje kože u pitanju. Ona postaje suha i gruba, dolazi do pojave akni i dermatitisa, iritacija, a rane zacjeljuju sporo i otežano.

Koliko cinka je potrebno dnevno unositi?

Preporučene dnevne vrijednosti ovise o starosti i spolu, ali savjetuje se da prosječan odrasli muškarac dnevno treba unositi oko 11 mg.

Koje namirnice su bogate cinkom?

Raznovrsnom prehranom moguće je unijeti dovoljnu količinu cinka, a najbolji prirodni izvori su meso, riba i morski plodovi. Na svoj tjedni meni obavezno uvrstite sljedeće namirnice: kamenice, sjemenke bundeve i sezama, bademe, junetinu, teleću i pileću jetru, svinjetinu, grašak, pileći batak, kikiriki, kamenice i mliječnu čokoladu. Foto: 123RF