Sve što trebate znati o učestalom mokrenju

Problem učestalog mokrenja narušio vam je svakodnevicu i ujedno se pitate “Trebam li dizati paniku?”. Otkrivamo sve što trebate znati o učestalom mokrenju i kako si pomoći! Ne možete se sjetiti kad ste zadnji put spavali cijelu noć bez iti jednog dizanja zbog mokrenja? Prije nego krenete na neki put, već u glavi slažete koliko su pojedine benzinske postaje udaljene jedna od druge? Ne pamtite kad se posljednji put pogledali film u komadu, a da se niste par puta dizali na WC?

Patite li od učestalog mokrenja?

Kao prvo potrebno je razlikovati normalno od učestalog mokrenja. Naime, nije svako učestalo mokrenje indikator zdravstvenog problema. Učestalo mokrenje se možete pojaviti i kao posljedica prekomjernog unosa tekućine, primjerice čaja ili kave. Ako se problem učestalog mokrenja povremeno pojavljuje, prisjetite se što ste sve unosili u svoj organizam. Također ljeti, zbog većeg unosa tekućine, češće mokrimo nego zimi. Provjerite koje boje je vaš urin – ako je svjetlije boje i samo mokrenje ne izaziva nikakve bolove ili tegove, u pitanju je normalna pojava učestalog mokrenja.

Zbog kojih simptoma trebate posjetiti liječnika?

Međutim ako se ovaj problem javlja često, nije povezan s unosom tekućine, sami čin mokrenja je bolan, a boja urina je tamna i najčešće mokrite tek malu količinu, vrijeme je da potražite liječnika. Dodatni simptomi zbog kojih trebate posjetiti liječnika jesu nagla potrebna za mokrenje, gubitak kontrole mjehura, peckanje i bolovi tijekom samog čina mokrenja, krv u urinu, bolovi u leđima i donjem dijelu trbuha, osjećaj da se niste pomokrili do samog kraja i naknadno kapanje.

Simptomi poremećenog mokrenja se dijele u tri kategorije, ovisno o tome kada nastupaju. Simptomi poremećenog akta mikcije obuhvaća naprezanje pri mokrenju, čekanje na početak mokrenja kao i tanki i/ili isprekidani mlaz mokraće. Drugi su simptomi poremećene faze pohrane urina, a to se odnosi na noćno mokrenje, učestalo mokrenje tijekom samog dana, neodgodiva potreba za mokrenjem s inkontinencijom, a postmikcijski simptomi obuhvaćaju kapanje urina nakon čina mokrenja te taj famozni osjećaj nepotpuno ispražnjenog mjehura.

Koji mogu biti uzroci učestalog/poremećenog mokrenja?

Iza ovog problema mogu stajati brojni uzroci, stoga je važno na vrijeme posjetiti svog liječnika koji će vas uputiti na potrebne pretrage. Benigno povećanje prostate, karcinom prostate, prostatitis, rak mjehura, bubrežni kamenac, dijabetes, infekcija mokraćnog sustava, hipertrofija vrata mjehura, suženje mokraćne cijevi samo su neki od uzoraka poremećenog mokrenja.

Foto: 123RF