Sve što trebate znati o prostatitisu

 

Prostatitis označava stanje muškarca koji ima problema s prostatom. To je zajedničko ime za simptome uzrokovane upalom prostate, a najčešće pogađa mlađe muškarce i one srednjih godina, no nisu imuni ni muškarci stariji od 50 godina. Koji su uzroci prostatitisa i kako ga liječiti, doznajte u nastavku.

Dva su najčešća uzroka prostatitisa – povratan tok urina u prostatu, poglavito tijekom fizičkih napora (kemijska upala) i bakterijska infekcija. No, uzrok možemo potražiti i u nedostatku kretanja, neurednog spolnog odnosa s različitim partnerima, često sjedenje u automobilu, razne upale i konzumacija lijekova bez liječničkog nadzora.

Liječnici dijele prostatitis na četiri različite vrste.

Akutni bakterijski prostatitis

Ova vrsta prostatitisa najčešće pogađa muškarce između 20. i 40. godine. Kao što to i samo ime kaže, uzrokuju ga bakterije. Simptomi bakterijskog prostatitisa su bolovi u donjem dijelu trbuha, pritisak na perianalnom području, smetnje kod mokrenja – često, hitno, bolno i mokrenje koje peče, bolna ejakulacija i vrlo velika osjetljivost prostate. Pojavljuje se i povišenje tjelesne temperature, kao i groznica. Liječenje se provodi antibioticima, analgeticima, antipireticima, toplim kupkama i purgativima.

Kronični bakterijski prostatitis

Kronični se bakterijski prostatitis obično razvije iz akutnog, pogotovo ako akutni nije bio u potpunosti izliječen. Bolesnik ima povišenu tjelesnu temperaturu, ima lagan osjećaj napetosti i pritiska u međici, bolove u križima i smetnje u spolnom životu. Dakle, ako ste bolovali od akutnog bakterijskog prostatitisa i osjećate nabrojane simptome, ponovno otiđite k liječniku koji će vam pregledati spermu i urin. Dobit ćete i dodatne antibiotike.

Ne-bakterijski prostatitis

Ne bakterijski prostatitis jednak je kao bakterijski, jedino što ne možemo točno utvrditi što je izvor simptoma. Bolovi moraju trajati najmanje tri mjeseca. Detektira se tako što isključe sve ostale moguće izvore, recimo akutni bakterijski prostatitis. Takvo je oboljenje češće kod mlađih, spolno aktivnih muškaraca, koji su već imali uretritis. Smatra se da se uzročnik prenosi spolnom kontaktima. Liječenje je teško i dugotrajno, a uglavnom se provodi tako da se otkrije koje antibakterijsko sredstvo ima najbolji učinak.

Prostadinija

Prostadinija je bolesno stanje, koje ima sve znakove i simptome prostatitisa, ali nema dokaza da se radi o upali. Kako se najčešće i ne radi o upalnom procesu, takvo se stanje ne liječi antibioticima.

Foto: 123RF