Samopregled testisa – zašto je važan i kako ga obavljati?

Rak testisa najčešći je oblik raka kod muškaraca. U usporedbi s ostalim vrstama raka, on je rijedak. Znate li da je izlječiv je čak i kad se proširi izvan testisa?

Upravo zbog toga je važno samopregled testisa uvrstiti u svoju redovitu rutinu jer upravo ovaj čin spašava živote. Preporuka je da se samopregled testisa obavlja jednom mjesečno. Ujedno redovitim samopregledima bolje ćete se upoznati s njihovim izgledom te tako ćete lakše uočiti bilo kakve velike i male promjene.

Kvržica na jednom testisu, bolovi i osjetljivost jednog ili oba testisa, iscjedak ili gnoj iz penisa, krv u spermi, nakupljanje tekućine u skrotumu, osjećaj težina na skrotumu ili preponama su znakovi koje trebate tražiti i reagirati ako ih uočite. Također pripazite na eventualno povećanje jednog testisa. Naime, normalno je da je jedan testis veći od drugog, ali ta razlika, odnosno veličina i oblik bi trebali ostati više-manji isti.

Kako ispravni pregledavati testise?

Samopregled testisa potrebno je obavljati jednom mjesečno slijedeći ove korake:

Najbolje je samopregled testisa obaviti tijekom tuširanja/kupanja jer će topla voda omekšati skrotum, a tako ćete lakše osjetiti unutrašnjost testisa i bilo koje eventualne promjene.

Potrebno je pregledati skrotum, tražiti kvržice ili natečenost kože.

Primite testise u ruku i osjetite razliku između testisa. Jedan od njih je gotovo uvijek veći, odnosno manji.

Pregledajte svaki testis posebno, a zatim ih međusobno usporedite. Koristite obje ruke i nježno primite testise između palca i kažiprsta.

Potražite bilo kakve kvržice ili otekline. Oba testisa moraju biti glatka, osim kanala koji prenosi spermu u penis, koji se nalazi pri vrhu na stražnjoj strani testisa i obično je neravan.

Dobro je znati da nije nužno svaka promjena ili kvržica koju ste uočili ujedno znak da ste oboljeli od raka testisa. Često kvržica koju ste napipali je benigna. No, u svakom slučaju ako uočite bilo kakve promjene, obratite se svom liječniku koji će u dogovoru s vama odrediti daljnji tijekom liječenja.

Foto: 123RF