Povećajte plodnost prirodnim putem

Koliko često ste posljednjih godina čuli za parove koji imaju problema sa začećem? Probleme s plodnošću, nažalost, proživljava veliki broj parova. Čak se smatra da u svijetu jedan od šest parova ima problema s plodnošću, a u 20% slučajeva uzrok tomu leži u lošoj kvaliteti sperme. Dobra vijest je da plodnost možete povećati i posve prirodnim putem uvodeći sljedeće promjene u svoj svakodnevni život.

Kako biste doznali koji je točno uzrok neplodnosti, izvršava se analiza ejakulata, takozvani spermiogram, pomoću kojeg se otkriva dva najčešća razloga muške neplodnosti – oligozoospermiji, odnosno smanjen broj spermatozoida u ejakulatu, i astenozoospermiji, odnosno smanjen broj progresni pokretnih spermatozoida.

Koji su najčešći uzroci muške neplodnosti?

U najčešće uzroke muške neplodnosti ubrajaju se razne upale i bolesti, poput bolesti i upala testisa, nespuštenog testisa, proširenih vena, spolnoprenosivih bolesti, bolesti hipofize ili hipotalamusa ili pak bolesti bubrega i jetre te šećerna bolesti.

Kako poboljšati kvalitetu sperme?

No, dobra vijest je da uz određene promjene u načinu života, možete posve prirodnim putem znatno utjecati na zdravlje i kvalitetu svoje sperme. Promjene započnite već danas, nemojte čekati do pojavljivanja problema.

Prehrana

Kao i za ostatak zdravlja ljudskog organizma, zdrava i uravnotežena prehrana ključ je i muškog zdravlja. Ključno je uvođenje namirnica koje su bogate antioksidantima. Svakako pripazite da u svoj organizam unosite dovoljno vitamina C i vitamina E koji smanjuju broj slobodnih radikala u organizmu. Povećajte unos voća i povrća te integralni žitarica. Koenzim Q10 povećava broj i pokretljivost spermija, a njegov unos ćete povećati ako na svoj tjedni meni uvrstite veću količinu ribe, crvenog mesa, soje, sojinog i sezamovog ulja, špinata, cjelovitih žitarica, oraha, brokule i kikirikija. Cink je neophodni saveznik muškog zdravlja. On je potreban za normalno stvaranje testosterona, a potiče proizvodnju spermija i pomaže pri održavanju volumena sperme. Folna kiselina je također bitna pri stvaranju spermija. Omega-3 masne kiseline, kojima je bogato riblje ulje i ulje sjemenki lana, i omega-6 masne kiseline poboljšavaju fluidnost membrane spermija i mušku plodnost.

Stop pušenju, opijaju i drogama

I ptice na grani znaju kako pušenje, pretjeran unos alkohola i konzumacija droga negativno utječe na naš organizam, a muško zdravlje na to također nije imuno. Dokazano je kako je pušenje povezano s brojnim bolestima u koje se ubraja i loša pokretljivost i kvaliteta sperme. Brojna istraživanja su također pokazala kako muškarci koji puše imaju niži seksualni nagon i manje uspjeha u začeću. Pretjerana konzumacija alkohola na muški zdravlje ima jednak učinak kao i anabolički steroidi. Konzumacija lakih i teških droga može smanjiti kvalitetu sperme za čak 50%.

Tjelesna aktivnosti i regulacija tjelesne težine

Tjelesna aktivnosti ne utječe samo pozitivno na muško zdravlje nego i na cjelokupni organizam. Potrudite se da se tijekom tjedna bavite određenom fizičkom aktivnosti. Naime, brojna istraživanja su pokazala kako bavljenje fizičkom aktivnosti povećava razinu testosterona za čak 30%. Debljina je povezana s brojnim srčanožilnim bolestima, a kod muškaraca to može voditi impotenciji.

Smanjite stres

Stres je tihi ubojica modernog doba, a muško zdravlje nije imuno na njega. Smatra se kako stres u kombinaciji s nezdravim načinom života, smanjuje razinu testosterona, a to ujedno negativno utječe na stvaranje spermija. No, lako je reći da smanjite stres. No, zbog cjelokupnog zdravlja, potrebno je naći mehanizme pomoću kojih ćete se nositi sa svim svakodnevnim stresnim izazovima.

Povećajte broj seksualnih odnosa

Ova stavka će vas zasigurno posebno razveseliti. Naime, manji broj spolnih odnosa može utjecati na kvalitetu spermija, a sama apstinencija negativno utječe na pokretljivost. Smatra se kako je idealan broj spolnih odnosa tri puta tjedno.

Pripazite na donje rublje

Možda vam na prvu djeluje banalno, no i pogrešno donje rublje može negativno utjecati na muško zdravlje. Uske i neudobne bokserice griju testise i time smanjuju razinu sperme.

Foto: 123RF