Ovo su najčešći mitovi o raku prostate

 

O prostati se toliko priča i upravo zbog toga kolaju razne priče i mitovi vezani za njeno zdravlje. To te ne čudi jer čak preko milijun muškaraca svake godine diljem svijeta oboli od raka prostate. Upravo zbog toga je važno što bolje razumjeti ovu bolest, prepoznati prve simptome jer su prevencija, rano otkrivanje i liječenje ključni čimbenici uspješnog ozdravljenja.

Mit: Rak prostate se prenosi s oca na sina

Istina: Rizik je naravno povećan ako u obitelji imate slučajeve raka prostate, posebice ako je od ove bolesti bolovao vaš otac ili brat, no to ne znači da je rak uvijek nasljedan. Što znači da neće nužno svatko tko ima u obitelji povijest raka prostate od ove bolesti oboljeti. Ali to isto znači da od raka prostate možete oboljeti ako u svojoj obitelji nemate slučajeva ove bolesti. Ovaj mit je dvosjekli mač, stoga se na jednu ili drugu opciju nemojte oslanjati.

Mit: Rak prostate nije smrtonosan

Istina: Ovaj mit je nastao iz činjenice da se većina slučajeva raka prostate može uspješno izliječiti, ali ako se otkrije na vrijeme. No, to ne umanjuje istinu da je rak prostate drugi najopasniji oblik raka kod muškaraca, odmah nakon raka pluća. Upravo zbog toga se naglašava važnost redovitih preventivnih pregleda jer je to jedini način da se ova vrsta bolesti otkrije u najranijem stadiju i tako uspješno liječi. Nažalost, nisu svi oblici raka prostate jednaki, neki su agresivniji i teže su izlječivi.

Mit: Krv u mokraći je prvi simptom raka prostate

Istina: Krv u mokraći i pečenje kod mokrenja mogu biti simptomi raka prostate, no oni nisu jedini i u nekim slučajevima ne moraju se ni pojaviti. Bilo koji osjetni simptomi, poput težeg mokrenja, slabijeg mlaza, isprekidanog mokrenja, osjećaja neistraženog mjehura, učestalog noćnog mokrenja, javljaju se u kasnijoj fazi raka prostate. Naime, u ranoj fazi rak prostate ne uzrokuje nikakve simptome niti pokazuje vidljive znakove. Upravo zbog toga je, bez obzira na postojanje mokraćnih tegova, potrebno obavljati redovite preventivne preglede.

Mit: Rak prostate zahvaća samo starije muškarce

Istina: Od raka prostate najčešće obolijevaju stariji muškarci – to je istina, ali isto tako  je istina da postoji i onaj postotak mlađih muškaraca koji obolijevaju od ove bolesti. Vjerovali ili ne, čak 40% slučajeva raka prostate zahvaća muškarce mlađe od 65 godina. S redovitim pregledima potrebno je započeti u dobi od 50 godina, a ako imate u obitelji slučajeve raka prostate, s pregledima biste trebali započeti već u dobi od 40 godina.

Mit: Rak prostate uzrokuje impotenciju i inkontinenciju

Istina: Brojna istraživanja su pokazala da većina muškaraca nakon liječenja raka prostate nema problema sa seksualnom funkcijom. Većina njih se nakon nekoliko mjeseci od liječenja može vratiti normalnom seksualnom životu. Jedina iznimka su muškarci stariji od 60 godina kod kojih liječenje raka prostate može uzrokovati probleme sa seksualnom funkcijom i impotenciju. Kad je problem inkontinencije u pitanju, dobro je znati da tek jedan od pet muškaraca nakon liječenja raka prostate pati od urinarne inkontinencije. Ako ste i prije dijagnosticiranja raka prostate imali problema s radom mokraćnog sustava, onda je rizik od nastanka urinarne inkontinencije nešto veći.

Mit: PSA test je uvijek pouzdan

Istina: Razina PSA (prostata specifični antigen) se vrlo često koristi kod dijagnosticiranja raka prostate, ali ona nije uvijek pouzdana. Visoka razina PSA ne mora nužno značiti da imate rak prostate, isto kao što ni niska razina PSA ne mora značiti da nemate rak prostate. Za dijagnosticiranje raka prostate su neophodna tri testa: PSA test, rektalni pregled i biopsija prostate.