Najbolje namirnice za muško zdravlje

Postoje pojedina univerzalna pravila kad je zdrava prehrana u pitanju, no također je potrebno obratiti pozornost na odabir pojedinih namirnica ovisno o spolu. Ovisno o rizicima za obolijevanje od pojedinih bolesti, postoji određena specifičnost kad je prehrana muškaraca u pitanju. Uvrstite ove namirnice u svoj redoviti meni i tako poboljšajte svoje zdravlje.

Rajčice

Teško je zamisliti salatu bez rajčica! Rajčice, i proizvodi od rajčica, su prave super namirnice za zdravlje vaše prostate. Naime, rajčica je izvrstan izvor likopena, prirodnog antioksidansa, a brojna istraživanja su pokazala je konzumacija rajčica povezana sa smanjenjem rizika karcinoma prostate.

Kamenice

Brojna istraživanja su pokazala kako cink poboljšava funkciju reproduktivnog sustava i povećava broj spermija, a kamenice su izvrstan izvor cinka.

Riba

Masna riba, poput lososa, tune, sardine i skuše, je izvrstan izbor omega-3 masnih kiselina, a one pridonose zdravoj i normalnoj funkciji srca, i općenito pozitivno utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Losos, primjerice, je bogat vitaminom D, a manjak ovog vitamina može voditi erektivnoj disfunkciji. Preporuka je da se riba konzumira minimalno dva puta tjedno.

Avokado

Moglo bi se reći kako je avokado postao trendi namirnica posljednjih godina, a njegova popularnost ide toliko daleko da je stekao i zvjezdani status među namirnicama. No, to ne iznenađuje jer je avokado idealna namirnica za osobe koje paze na svoju tjelesnu težinu. Uz to je ova namirnica bogata mononezasićenim mastima koje spuštaju razinu kolesterola. Kako sadrži bioaktivne komponente, odličan je odabir za sprječavanje prekomjernog zgrušavanja krvi. Još jedna prednost ove super namirnice je njen neutralni okus – avokado možete jesti u sendviču, u salati, raditi s njim raznorazne umake, zdrave deserte ili obogatiti svoj najdraži omlet s njim, mogućnosti su brojne.

Voće i povrće

Već vrapci na grani znaju kako je svakodnevni unos dovoljne količine voća i povrća neophodan za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Nažalost, muškarci često konzumiraju manje ove namirnice tijekom dana nego žena. Voće i povrće bogato je brojnim tvarima koji pozitivno utječu na smanjenje kroničnih bolesti, poput srca bolesti i krvnih žila. Brojna istraživanja su pokazala kako bi tijekom dana trebalo pojesti pet porcija voća i povrća. Čini se puno? Ako pametno rasporedite porcije, neće ni osjetiti veću konzumaciju voća i povrća. Ujutro za doručak si spremite zdravi smoothie ili kašu s voćem, obavezno kao prilog imajte neku vrstu povrća, a također za međuobrok birajte neku voćku.

Integralne žitarice

Muškarci bi trebali obratiti pozornost na prehranu bogatu vlaknima koja pozitivno utječe na reguliranje tjelesne težine jer pruža osjećaj sitosti. Uz to pojedine žitarice, poput kvinoje, pozitivno utječu na zdravlje prostate. Općenito gledano, namirnice bogate vlaknima pozitivno utječu na zdravlje debelog crijeva.

Jaja

Jaja su fantastičan izvor bjelančevina, a kako se s godinama smanjuje mišićna masa, upravo jaja mogu pomoći kod tog problema. Ona posjeduju sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne za izgradnju stanica, a sadrže još i vitamin A, koji je neophodan za zdravlje kože i očiju, te vitamine B skupine koji pozitivno utječe na zdravlje srca. Jaja također sadržavaju visokokvalitetne proteine koji su potrebni za rast kose.

Mliječni proizvodi

Na svoj meni obavezno trebate uvrstiti mlijeko, jogurt, svježi sir i druge mliječne proizvode. Mlijeko sadrži kvalitetne bjelančevine, izvrstan je izvor vitamina B2. Istraživanja su pokazala kako mlijeko ima sposobnost neutralizirati štetne tvari koje iz okoline dospiju u naš organizam, stoga se unos mlijeka preporučuje muškarcima koji na poslu dolaze u kontakt s opasnim kemikalijama. Svi koje se bave nekom fizičkom aktivnosti znaju kako je svježi sir idealan obrok nakon treninga. On je odličan izbor i za zadnji obrok prije spavanja jer potiče probavu i metabolizam tijekom noći. Kefir je odličan za podizanja imuniteta općenito, smanjuje crijevne upale i snižava razinu šećera u krvi kod dijabetičara.

Foto: 123RF